joi, 4 august 2011

Cum ne traim deciziile prezente?

   Aţi privit mai atent la viaţa voastră? Ce a determinat luarea anumitor hotărîri? De ce am ajuns sa ne căsătorim? Adesea ne căsătorim de dragul unui pat, uitînd ca oricît de "sublim" ar fi patul, stăm prea puţin în el. Fără acest "amănunt" o căsătorie poate fi un eşec, dar el nu este asigurare tous risques.
La treizeci de ani este un "amănunt" semnificativ, care-si pierde din valoare ceva mai tîrziu. La prima tinerete aceast "amănunt" este aproape decisiv în relaţia dintre sexe. Apoi spre cincizeci de ani trecem printr-o "recidiva" a acestei stări, printr-un fel de "primăvara indiană a hormonilor". Ni se aprind calcaiele, ca sa ne exprimăm elegant si eufemistic.

   Mai mult , cînd Dumnezeu nu-i ia minţile cu totul, omul, deşi ştie ca amorul nu este o planta perenă, lasă totuşi, tot pentru amorul efemer dar mistuitor. Înainte de a-si da sufletul, hormonii devin de-o virulenta neutronica.
    Exploziile astea de hormoni vin parcă sa dărîme, sa saboteze, sa abolească tot eşafodul migalos al moralitatii, al instituţionalizării existenţei. Ele sunt un fenomen mult mai complicat decît pare la o privire superficială. Corespund gradului de maximă uzură fizica si psihică a omului. Momentul cînd oboseala te face sa-ti pierzi controlul, momentul de surescitate si de veghe, acre apare-n orice fenomen de maximă uzură, de multe ori chiar la muribunzi. Aceasta "vară indiană" este un fel de revoltă ai întregii fiinţe a celui care trece prin ea si ca orice revoltă, are-n ea ceva dramatic. Dramatismul si ridicolul nu se exclud.
Si acum sa ne gîndim de ce am luat anumite hotărîri? Mai analizati o data... 
   Doi oameni cu concepţii de viata diferite nu pot forma un cuplu. Cuplu nu înseamnă doi oameni de sex opus, "capabili" sa se reproduca, trăind sub acelaşi acoperis culcandu-se din cînd în cînd unul cu altul, pentru ca asta se întîmpla si la păsări si la flori. 
   Deci atunci cînd luaţi decizii atît de importante pentru viata voastră, priviţi la adevărata motivatie...de aici mai departe vei avea parte de folosirea în vocabular a cuvîntului "sunt fericit" sau "am eşuat", "sunt înfrînt". Înfrînt se simte orice om cînd îşi vede mecanismul existenţial demontat si azvîrlit într-un vraf de piese care, detasate din complicatul lor ansamblu, devin nişte jalnice rotite, şuruburi si piuliţe pe care nu mai dai doua parale.
    Oare nu ar trebui sa împletim explozia asta de hormoni care pana la urma este normala cu puţin mai multa ratiune, iar cînd pasim spre un lucru important sa gîndim de doua ori!?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu