vineri, 22 iulie 2011

Sa ma respect ... sa fiu om

   Sa mă respect ... sa fiu om ... Cat de mult înseamnă respectul de sine? Pana unde vom merge atunci cînd lumea încearcă sa ne preseze în tiparul ei, încercînd sa ne transforme în ceea ce nu suntem cu adevărat? De aici încolo pornim pe drumul anevoios al luptei cu noi înşine - mai ales în zilele noastre - cu himerele trecutului în spate încercînd sa ne sufoce existenţa, cînd nu mai exista tipar comportamental sau mai bine zis cînd acest tipar este atît de degradat; cînd ceea ce odată era denaturat este binele, cînd acest lucru a devenit de dorit, cînd verticala a devenit orizontală.
   Sa mă respect pe mine înseamnă sa lupt contra vîntului, sa fiu eu - chiar dacă lumea mă va respinge - sa fiu loială propriilor concepte de viaţa, sa nu-mi fie frica de realitatea crudă - lumea fără sentimente si omenie - sa fiu puternica, sa ştiu sa spun nu ... toate astea pentru ca, propria persoana este sursa entuziasmului si a reuşitei, în acelaşi timp a insucceselor si a atingerii telului. 
   Respectul de sine este cel mai puternic argument pentru subconştientul nostru atunci cînd persoane din anturaj, uneori chiar cei care pe care pana nu de mult îi vedeam ca fiind prietenii noştri, ne tratează cu lipsa de consideraţie, aşteptîndu-se sa cedăm sub presiunea dorinţelor lor fie ele carnale sau de domeniul psihic, fizic, spiritual sau mental. Poate nici nu realizăm importanţa manifestării acestui sentiment; el ne este absolut necesar pentru sănătatea sufletească, lipsa acestuia putînd duce la depresie, nevroze, dependenţa de droguri sau agresiuni. 
   Scara de valori recunoscută la ora actuală se bazează pe atracţia fizică şi inteligenţa, acestea ocupînd chiar primele locuri. Dacă facem o paralelă cu lumea din trecut vom vedea ca adevăratele valori le constituiau frumuseţea interioară, loialitatea, hărnicia. Ceea ce contează acum este doar faţada, din păcate.
   Sa fiu om ... presupune sa am calităţi si sa le pun în practica în toate situaţiile ce se ivesc în viata. Sa fiu om  înseamnă sa ştiu sa-i ascult pe ceilalţi, sa le înţeleg gandurile si perceptele de viata, sa ajut atît cat pot în orice împrejurare, sa îi tratez cu respectul cuvenit pe ceilalţi. Sa fiu om înseamnă sa mă respect pe mine si sa-i respect pe cei din jurul meu
   Orice ignori, va ieşi la suprafaţa, mai devreme sau mai tîrziu, cel mai probabil într-o maniera pe care nu o poţi controla. 
   Cat de verticali vom rămîne in aceasta lume orizontală?! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu